Ademoefening

Adem is leven

De adem is levenskracht. Dat is niet voor niets. De adembeweging voedt het lichaam, niet alleen met zuurstof, maar ook met prana. Prana (chi) is levensenergie. De adembeweging brengt deze in het lichaam om daar de processen positief met deze energie te voeden.

De adem brengt evenwicht in de stressbalans en helpt ontspannen. Wanneer je je aanwendt om enkele momenten per dag stil te staan bij je adem en deze op een goede manier aan te wenden, heeft je hele lichaam en mindset hier baat bij.

In de hatha yoga is de adem een onderdeel van de beoefening. Het werkt actief aan het ontspannen van de ademhalingsspieren en ruimte maken in het bekken, waardoor je adem een natuurlijk diep ritme krijgt. Je gaat jezelf ervaren als thuis in je lichaam. Gronden gaat dan ook makkelijker.

Ademoefening: buikadem

De buik ademhalingstechniek is een basis ademhaling en is geschikt voor je in een stressvolle situatie terecht gaat komen.

Leg beide handen op je buik. Haal diep adem door de neus en adem naar je buik en je handen toe; je handen bewegen naar voren . Je kunt op deze manier de hele dag meer ontspannen zijn en een lagere bloeddruk hebben. Doe dit elke dag en houd het minstens een aantal weken vol. De resultaten zijn verbluffend.

Ademoefening: ontspanning

Wil je oefenen in diepere ontspanning is er een techniek die de ademhaling combineert met het aan- en ontspannen van verschillende spiergroepen. Bijzonder geschikt kort voor het slapen gaan.  Maar ook thuis, of op je werk, kan je een moment vrij maken om dit te doen.

Om de spanning te verliezen in je lichaam, is het fijn wanneer  je je ogen dicht doet (als dat mogelijk is). Vervolgens span al je spiergroepen kort aan te spannen terwijl je inademt, om ze vervolgens weer te ontspannen terwijl je uitademt. Start met de voeten, ga door naar de kuiten, knieën, buik, borsten, armen, handen, nek en eindig bij de spieren die in je hoofd zitten. Wanneer je dit aan het doen bent zorg je dat je rustig en diep ademhaalt. Wanneer je de oefening onder de knie hebt, kan je je aandacht combineren met het visualiseren van een kleur: zie de kleur van de spanning, vervang de kleur door licht tijdens het loslaten van de spanning (ontspanning).