De darmwand

Gezondheidsthema’s

De darm wand = 1e lijns immuniteit

Wij zijn vergeten hoe ongelofelijk belangrijk onze darmen zijn. Ze spelen een hoofdrol in onze gezondheid en in onze mindset. Ons menszijn staat of valt met gezonde darmen en met een gezonde relatie met onze darmen.

Pas wanneer je volledig je bekken bewoont en gezond bent in je darmen, kom je thuis in jezelf en kun je wortel schieten en van daaruit een gezond en gelukkig leven inrichten.

Een zekere mate van stress is in ons lichaam noodzakelijk om activiteiten te kunnen uitvoeren. Echter te veel stress of chronische stress duwt je uit evenwicht. Dit heeft effect op het hele organisme en verandert het microbioom en de darmwand. Hierdoor verliest het immuunsysteem de allereerste en belangrijke barrière: de darmwand.

Leaky Gut Syndroom (Lekkende Darm Syndroom)

Wanneer de darmwand beschadigd is, treden in toenemende mate gezondheidsklachten op.

Het immuunsysteem wordt ingeschakeld om de voedingsstoffen, die door de darmwand zijn gelekt op te ruimen. Ontstekingen ontstaan.

Door de verhoogde doorlaatbaarheid van het darmslijmvlies kunnen bacteriële toxines, onvoldoende verteerde voedselcomponenten, chemische verontreinigende stoffen, in vet onoplosbare stoffen, microbiële polypeptiden en polysachariden en allergenen vanuit het darmlumen in de darmwand terechtkomen, waar ontstekingen, immuunreacties, stofwisselingsstoornissen veranderingen in de hormonale balans kunnen veroorzaken.

Symptomen kunnen zijn verhoogde infecties, verminderde prestaties, vermoeidheid, vermoeidheid en krachtverlies.

Daarnaast zijn er spijsverteringsstoornissen met prikkelbare maag, winderigheid, opgeblazen gevoel, koliek, misselijkheid en afwisselend diarree en obstipatie. Een door Leaky Gut beschadigd lichaam verzwakt ook de psyche, waardoor depressieve stemmingen ontstaan.

Daarnaast kunnen deficiëntie verschijnselen optreden als gevolg van een lekkende darm, doordat sommige vitale stoffen door verkeerd gebruik van voedsel niet of slechts gedeeltelijk worden opgenomen.

Andere ziekten met een Leaky Gut achtergrond: reuma, psoriasis, neurodermitis, prikkelbare darm syndroom, type 1 diabetes, multiple sclerose, migraine, autisme en Parkinson.