STRESSPREVENTIE

Stress

Stress kan heel inspirerend zijn en is zeker niet altijd slecht voor je. Het is wel belangrijk dat je lichaam daarna weer tot rust kan komen. En dat blijkt vaak nog wel eens een grote uitdaging waardoor stress vaak ten grondslag ligt aan veel klachten.

Chronische stress herkennen wij bijna niet meer. We zijn allemaal lekker druk bezig. Dag in, dag uit. Het lijkt bij ons bestaan te horen. Oorspronkelijk is stress een reactie op een acute situatie, daarna dient het lichaam en geest weer tot rust te komen. Ons lichaam weet vaak niet meer hoe dat moet, met alle gevolgen van dien. Fysieke stress, emotionele stress of mentale stress, voor het lichaam maakt het niet uit. Stress is stress…

Oorzaak & gevolg

Wanneer er een bedreigende situatie is willen we, van nature, vechten of vluchten. In het éne geval wordt insuline aangemaakt voor extra energie, in het andere geval wordt extra cortisol aangemaakt. We moeten dan dus kiezen voor het een of het ander; en wanneer het gevaar voorbij is, weer tot rust komen. Als een acute stress-situatie chronisch wordt, blijft onze stressreactie ‘aan’ staan en dat kost erg veel energie! Dat gaat ten koste van je gezondheid. Doordat het lichaam geen kans krijgt om te herstellen kan dat leiden tot bijvoorbeeld, chronische ontstekingen.

Herken jij dit ook?

  • Wil je meer weten over ons stresssysteem en hoe dat werkt, klik dan hier.
  • Wil jij weten of stress bij jou chronisch is geworden?
    Dan kunnen we gebruik maken van een HRV-meting om de stressbelasting en mogelijkheden tot ontspanning te meten.

Wil jij hulp?

Dan zijn wij er voor je…
In de Leefstijlpraktijk ervaren wij dat een hulpvraag om chronische stress aan te pakken vaak erg laat komt, waardoor er al ernstige problemen zijn. Chronische vermoeidheid, slaapproblemen, schildklierproblemen en/of bijnieruitputting. Natuurlijk is chronische stress niet iets, dat we wel even snel kunnen ‘fixen’. Maar we kunnen je wel de juiste ondersteuning bieden door het lichaam de weg terug te wijzen!

Herken jij dit en wil jij graag hulp? Komt jouw lichaam niet meer in de uitgangspositie om te herstellen? Wacht dan niet langer en maak een afspraak. Na een inventarisatie van jouw huidige situatie en klachten maken we een voorstel, dat we vervolgens met je bespreken om aan de slag te gaan. Samen met jou kunnen we het stress-tij keren!