Yoga Nidra

yoga-nidra

Yoga Nidra is een krachtige en eeuwenoude yoga techniek die ware ontspanning teweegbrengt, fysiek, mentaal en emotioneel. Het brengt je naar een staat van dynamische slaap. Het lichaam ontspant, terwijl het denken zich terugtrekt. Het is een staat van woordeloos bewustzijn, zonder gedachten, beelden, gevoelens of sensaties. Je komt in contact met je inherente wijsheid, intelligentie en intuïtie.

Savasana is de houding (ook wel ‘lijkhouding’ genaamd), die we aannemen tijdens de eindontspanning. Yoga Nidra is ook een ontspanningsoefening, die verder gaat, waar de savasana eindigt.

Het zorgt voor totale en systematische ontspanning die mettertijd steeds dieper wordt. Elke keer dat je de oefening doet, heeft het een verjongend effect. Dit soort ontspanning is essentieel voor het welzijn van je lichaam. Omdat je het liggend beoefend, zonder verdere beweging, is het geschikt voor elke denkbare lichamelijke conditie. De Yoga Nidra duurt ongeveer 30-45 minuten. Het innerlijk bewustzijn blijft helder en wakker. Dat leidt er toe dat je tijdens de oefening lichamelijke en geestelijke spanningen los kunt laten en blokkades kunt doorbreken.

Yoga Slaap
Yoga kan vertaald worden als eenduidig bewustzijn en Nidra betekent slaap. Dit is een staat van bewuste, maar diepe slaap. Wat tijdens Yoga Nidra lijkt op slaap, is eigenlijk een bewust functioneren op een dieper niveau van bewustzijn. Daarom wordt Yoga Nidra ook wel psychic sleep of diepe ontspanning met innerlijk bewustzijn genoemd. Het neemt je mee naar de drempel tussen slapen en waken.

Het geheim van Yoga Nidra
Wanneer bewustzijn wordt afgescheiden van externe gewaarwording en slaap, komt er een kracht vrij die op vele manieren te werk kan gaan. Het helpt je geheugen te verbeteren, beter te leren, en je creativiteit wordt gestimuleerd. Wanneer het bewustzijn gericht is op de zintuigen, is het minder ontvankelijk. Totale ontspanning maakt dat je meer openstaat. Dit is het geheim van Yoga Nidra.

Wat gebeurt er precies?

Diepe ontspanning
Yoga Nidra brengt kalmte, rust en helderheid. Het is een van de diepst mogelijke meditaties, die het bewustzijn door verschillende lagen van mentale alertheid leidt, en je meeneemt naar een staat die ver boven gewone ontspanning uitgaat. Een staat van ware stilte en inzicht.

Sympatisch en parasympatisch zenuwstelsel
Diepe ontspanning van lichaam en geest zorgt ervoor dat het sympatisch zenuwstelsel minder actief wordt en het parasympatische zenuwstelsel juist meer:

  • Het sympatisch zenuwstelsel stimuleert het ‘vechten-of-vluchten’ mechanisme. Het verhoogt de hartslag en de bloedsuikerspiegel zodat het organisme gevaar kan afwenden.
  • Het parasympatisch zenuwstelsel, ook wel het ‘rust-en-verteer’ systeem genoemd, bespaart energie en vertraagd de hartslag.

Tijdens Yoga Nidra gaat de beoefenaar steeds heen en weer tussen ontspanning en halfslaap. In beide toestanden vertonen de hersenen verschillende hersengolven.

In het begin kan het zijn dat je in slaap valt, zonder Yoga Nidra te ervaren. Dit komt omdat de hersengolven worden vertraagd van Beta (b) naar Alpha (a), Theta (q) en uiteindelijk Delta (d).

Wanneer er veel stress is, heb je gewoon slaap nodig. Maak je hier geen zorgen over. Met meer oefening zal je uiteindelijke de volle Yoga Nidra ervaren, een staat waar je alert bent en volledig ontspannen: fysiek, mentaal en emotioneel.

  • In Beta ben je alert, mentaal actief en mogelijk gestressed.
    De Beta hertz frequentie is 14 – 30 cycli per seconde.
  • In Alpha ben je ontspannen met passieve aandacht. Deze staat, met een frequentie van 8 – 13 cycli per seconde, is vaak het doel van ontspanningsoefeningen.
  • In Theta, ben je doezelig, in een diepe ontspannen staat en half slapend.
    Theta’s herz frequentie is 4 – 7 cycli per seconde.
  • In de Delta staat, met een hertz frequentie van 0,5 – 3,5 cycli per seconde, ben je niet meer bij bewustzijn, in een droomloze slaap.

Tijdens de Yoga Nidra leren we om zelfs in een hele lage frequentie bewust te blijven. Ook al is Yoga Nidra niet bedoeld om slaap te vervangen, toch staat een uur van deze oefening gelijk aan 4 uur slaap.

Effecten van Yoga Nidra

Yoga Nidra heeft een positief effect op emotionele stoornissen die leiden tot bijv. ongerustheid, depressie en stemmingswisselingen. Wanneer je Yoga Nidra beoefend, word je je eigen psychotherapeut. Je volgt de instructies op, maar niet de instructeur. The instructeur is slechts een gids. Yoga Nidra helpt je om zelfstandig je problemen te herkennen en ze systematisch op te lossen.

Wanneer je Yoga Nidra beoefent, kun je je creativiteit aanboren en herstellen. We zijn allemaal op onze eigen manier geniaal en hebben onze eigen unieke talenten. Maar ze zijn vaak begraven onder lagen van stress en mentale chaos, zodat we ze uit het oog hebben verloren. Meteen na Yoga Nidra is het denken helder en stil. Dit is een goed moment voor inspiratie.

Onderzoek heeft aangetoond dat Yoga Nidra het geheugen verbeterd en het leerproces helpt, doordat het onderbewustzijn wordt gebruikt om kennis te absorberen en vast te houden.

Door diepe ontspanning worden een aantal fysieke en mentale problemen oplost.

  • Het immuunsysteem wordt gestimuleerd
  • Bloeddruk wordt verlaagd
  • Vermindering van pijn
  • Afname van stemmingswisselingen
  • Minder snel overstuur of van streek
  • Meer energie
  • Gunstig effect op creativiteit en intuïtie

De sankalpa

Het is mogelijk effectief om  alvast na te denken over de Sankalpa (intentie of voornemen), die je wilt meebrengen naar de les.  Het is namelijk effectiever als je hier al goed over hebt nagedacht. Het kan iets zijn dat je gezondheid bevordert of je dagelijks leven makkelijker of aangenamer maakt.

Het is van belang dat de Sankalpa positief wordt geformuleerd en dat deze zo mogelijk geen ‘ik’ bevat, maar vanuit dankbaarheid en vertrouwen wordt overgelaten aan een hogere macht. Wil je van mij een bevestiging of je deze goed hebt geformuleerd, kan je me deze toesturen of voor de les voorleggen. Kom dan iets eerder. Uiteraard ben je hier volledig vrij in.