IBS, Leaky & Closed Gut

[mk_image src=” https://www.leefstijlpraktijk.nl/wp-content/uploads/2018/02/therapy-banner_darm.jpg” image_width=”1920″ image_height=”300″]
[mk_fancy_title tag_name=”h1″ color=”#de3185″ size=”22″ font_weight=”bold” font_family=”Open+Sans” font_type=”google”]DARM AANDOENINGEN[/mk_fancy_title]

PDS of IBS (Prikkelbare Darm Syndroom/Irritated Bowel Syndrom) en andere darm aandoeningen
(Leaky Gut, Colitus Ulcerosa, Ziekte van Crohn, e.d.)

Darmaandoeningen zijn het gevolg en liggen ten grondslag aan andere spijsverteringsproblemen en ook andere gezondheidsproblemen. Dat kan al beginnen in de mond en in de maag. Oorzaken zijn er volop te noemen: te snel eten (te gehaast) zonder aandacht, verkeerde en/of te veel voeding, te veel stress rondom/tijdens de maaltijden, onverwerkte emoties en overbelaste organen, zoals maag, pancreas, lever maken dat de darm het extra zwaar heeft.

Dit kan ontaarden in ontstekingen in de darm, een scheve verhouding in darmbiota, verkeerde pH en mede daardoor te weinig enzymen, allergische reacties, te weinig ballast stoffen, te veel gifstoffen (die weer terug moeten naar de lever).

Het is een hele klus om die darm weer in balans te krijgen. Het ontstaat ook niet in één maand tijd. Soms is het ook nodig om de darm te behandelen, nog voordat een andere therapie effect krijgt. Het is de basis van een gezond lichaam. Ook van een gezonde mind. Veel neurotransmitters voor de hersenen worden vanuit de darm aangestuurd.

Het gaat niet snel en niet eenvoudig. Maar het kan wel. Wij werken met een zeer complete methode, die overzichtelijk is en goed te doen. Op basis van een ontlastingsonderzoek, maken wij een therapie op maat. Deze therapie kan 6 tot 9 maanden duren met tussentijdse evaluatie momenten.

 

Symptomen veroorzaakt door IBS

(De Rome-IV-criteria)(1,2)

De Rome-IV-criteria zijn opgesteld door een internationaal team van specialisten. De patiënt moet aan de volgende drie criteria voldoen om de diagnose prikkelbare darmsyndroom te stellen:

  1. Terugkerende pijn of ongemak in de onderbuik voor tenminste 1 dag per week gedurende de laatste 3 maanden.
  2. De klachten moeten meer dan zes maanden geleden begonnen zijn.
  3. Daarnaast moeten twee of meer van de volgende symptomen aanwezig zijn:- De klachten verminderen na defecatie;
    – De klachten zijn gekoppeld aan veranderde frequentie van de ontlasting;
    – De klachten zijn gekoppeld aan veranderde consistentie van de ontlasting.
Overige klachten die vaak tegelijkertijd voorkomen (niet behorend tot Rome-IV-criteria) zijn onder andere misselijkheid / overgeven, vermoeidheid, heftige pijnsensatie zelfs na een kleine maaltijd of tussendoortje. Ook slijm of bloed bij de ontlasting kan voorkomen.

 

IBS (prikkelbare darm)

In een voorstadium van LeakyGut is vaak de IBS, vroeger spastische darm genoemd.  Als er geen functionele en directe oorzaak kan gevonden worden voor de diverse darmklachten die bij een patiënt aanwezig zijn, wordt de diagnose IBS – prikkelbare darmsyndroom gesteld. De symptomen worden hierboven genoemd.

Mensen met IBS  zijn over het algemeen gevoeliger voor vetrijke voeding, vezelarme voeding of voeding dat nét aan binnen de houdbaarheidsdatum zit. Hun darmen reageren heftiger op deze voeding en zij zullen eerder klachten ervaren. Ook ten tijde van stress, slechte nachtrust en weinig beweging zullen hun darmen eerder bovenstaande symptomen laten zien dan bij andere mensen.

 

Leaky Gut

Symptomen van een LeakyGut zijn niet anders, dan van een IBS. Of ze zijn mogelijk al weer verminderd. Leaky Gut (of ook al weel Closed Gut) wordt als benaming gebruikt voor aandoeningen in de darm die langer duren en de darmwand hebben aangetast. Hierdoor ontstaat er een situatie, waarbij de darmwand doorlaatbaar is, en de slijmlaag (die de 1e barrière in de immuniteit moet vormen) afbrokkelt en niet meer goed werkt.

Bovendien worden de goede darmbacteriën langzaam aan vervangen door andere darmbewoners, zoals pathogenen (parasieten, schimmels, verkeerde bacteriën, etc).

De gevolgen zijn er voor veel organen en andere functies in het lichaam.

 

 

IBD (Ziekte van Crohn/Colitus Ulcerosa)

Als er regelmatig sprak is van een infectie aan de darm(wand), wordt er gesproken van een chronische darmontsteking of darminfectie. Dit gaat gepaard met ernstige klachten die terug keren en vaak gedurende het hele leven aanwezig is. Er zijn grofweg twee typen chronische darminfecties die samen het Inflammatory Bowel Disease (IBD) worden genoemd. Deze afkorting moet overigens niet verward worden met de Irritated Bowel Disease (IBS). De twee veel voorkomende chronische darmontstekingen zijn de Colitis Ulcerosa en de Ziekte van Crohn.

Colitis ulcerosa (C.U.) wordt niet wordt veroorzaakt door een bacterie, virus of parasiet. Het betreft een auto-immuunziekte waarbij het lichaam de gezonde weefsels van de dikke-darm of endeldarm ziet als indringers, en deze als het ware aanvalt waardoor er een ontsteking ontstaat.

Risicofactoren

Enkele risicofactoren die niet direct de oorzaak zijn van colitis ulcerosa (C.U.) maar wel een uitbraak/opvlamming van de chronische darminfectie kunnen veroorzaken:

  • Stress
  • Roken
  • Weinig beweging
  • Slecht voedingspatroon, veel vet en weinig vezels
  • Verminderde weerstand, bv. a.g.v. weinig nachtrust

Een andere chronische darmontsteking is de Ziekte van Crohn. In tegenstelling tot colitis ulcerosa kan de darmontsteking in iedere darm voorkomen (dus ook dunne-darm, twaalfvingerige darm en endeldarm).
Bij de ziekte is er een met regelmaat terugkerende dikke-darm ontsteking gepaard gaande met buikpijn, opgezet/opgeblazen gevoel en soms misselijkheid.

Tips

Heb je beginnende darmklachten, dan kan je nog veel met voeding bereiken. Heb je de klachten al langer of intenser, maak er dan werk van door professionele hulp te zoeken. Wanneer het langer duurt, ben je vatbaarder voor andere aandoeningen, omdat zowel klachten als vermoeidheid, allergieën, depressie en ook verminderde immuniteit, voort kunnen komen uit een verstoorde darmbalans.

  • Zorg voor rust en evenwicht in je lichaam (zie aandoening Stress & Burnout)
  • Kies voor een uitgebalanceerd voedingspatroon dat past bij jou (wees voorzichtig met suiker, zuivel (kaas en melk), koffie, bepaalde E-nummers, en gluten)
  • Beweeg voldoende, liefst ook krachttraining.
  • Ga naar buiten, omarm de natuur
  • Praat over emoties en dingen waar je mee worstelt; dit ontlaadt emotionele blokkades.
  • Zorg voor suppletie op maat met aandacht voor bovenstaande aspecten. (3)

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Wij kunnen darmaandoeningen, zoals een leaky gut, een IBS herkennen d.m.v. onderzoek en goed behandelen (niet snel). Ziekte van Crohn en Colitus zijn ook heel erg positief te beïnvloeden met leefstijlinterventie. Mogelijk dat een inflammatie daardoor langer of geheel wegblijft.

Afhankelijk van de klachten en het onderzoek bespreken wij een plan van aanpak. Dat bestaat uit leefstijlinterventie, suppletie en mogelijk een ColonConcept behandeling.

Herken jij dit en wil jij graag hulp? Of heb je hier vragen over?
Wacht dan niet langer en maak een afspraak.

Literatuur-verwijzing

  1. Nederlands Huisartsen Genootschap, richtlijnen diagnostiek, prikkelbaredarmsyndroom;
  2. Schmulson MJ, Drossman DA. What is new in Rome IV. J Neurogastroenterol Motil. 2017 Apri; 23.20:151-163;
  3. Enck P, Zimmermann K, Menke G, et al. A mixture of Escherichia coli (DSM 17252) and Enterococcus faecalis (DSM 16440) for treatment of the irritable bowel syndrome – a randomized controlled trial with primar care physicians. Neurogastroenterol Motil. 2008. Doi: 10.1111/j.1365-2982.2008.01156.x.

 

 

[mk_custom_sidebar sidebar=”sidebar-18″]
[mk_page_section border_color=”#ffffff” bg_color=”#ffffff” sidebar=”sidebar-1″]
[mk_social_networks size=”x-large” style=”circle” icon_color=”#de3185″ icon_hover_color=”#482a7e” align=”center” facebook=”https://www.facebook.com/LeefstijlPraktijk/” twitter=”https://twitter.com/leefstylist” pinterest=”https://www.pinterest.com/lspraktijk/” linkedin=”https://www.linkedin.com/in/angelareuverkamphuis” youtube=”https://www.youtube.com/user/beleefnu”]
[/mk_page_section]