Lyme, wolf in schaapskleren

[mk_image src=” https://www.leefstijlpraktijk.nl/wp-content/uploads/2018/02/immuun-banner1.jpg” image_width=”1920″ image_height=”300″]
[mk_fancy_title tag_name=”h1″ color=”#de3185″ size=”22″ font_weight=”bold” font_family=”Open+Sans” font_type=”google”]ZIEKTE van LYME [/mk_fancy_title]

LYME acuut of chronisch

De ellende die Lyme (Borrelia burgdorferi) aanricht is een onderkend en vaak niet herkend verschijnsel in de maatschappij. Veel stil leed is hiervan het gevolg. Gevolgen die veel verder gaan dan vermoeidheid. Verhalen van pijn, vermoeidheid, stijfheid, kleuren vele andere klachten nog donkerder, waardoor patiënten in een sociaal isolement terecht kunnen komen. Veel geld wordt uitgegeven aan onderzoek en behandeling. Resultaat: geen (h)erkenning, geen begrip, geen werk, geen geld en geen vrienden meer. Het is niet één keer dat ik deze verhalen – soms tot tranen toe – heb aangehoord.

Er zijn ook nog veel misverstanden en ook onduidelijkheden over Lyme. Niet zo vreemd ook, want het is een zeer complexe aandoening, die – in vele gevallen pas chronisch – naar voren komt als een wolf in schaapskleren. Niet elke behandelaar/therapeut/arts kan hiermee evengoed mee uit de voeten. Ook zijn er verschillende routes die naar – meer of minder – herstel kunnen leiden. Verschillende opvattingen veroorzaken dan ook verwarring bij de patiënt. Ik wil die niet groter maken, echter toch wil ik enkele uitgangspunten, die gedeeld worden door de beste en meest ervaren artsen/behandelaars, hier delen. Puur om herkenning , richting en moed te geven over de opties.

Geschiedenis

Ziekte van Lyme is gesignaleerd in de jaren zeventig  in de Verenigde Staten in het stadje Old Lyme. Daarna heeft het zich verspreid. In Tsjechië (1988 – 1996) werden volgende vectoren voor Borreliae waargenomen: 3,2% van de vogels en 19,4% van de zoogdieren hadden met Borrelia geïnfecteerde teken. Naast transmissie via het speeksel van teken dragen ook het eten van vlees, beten en transplacentale overdracht bij tot infectie met Borrelia burgdorferi. Een tekenbeet, is dus niet een voorwaarde voor besmetting.

 

Ook in Nederland verspreid de Ziekte van Lyme zich snel. Zie de kaartjes hieronder met signalering van een Erythema migrans (rode kring op de huid), in resp. 1994, 2001 en 2005.

Therapie bij Lyme

Infectie met Borrelia burgdorferi is in een vroeg stadium met de juiste antibiotica redelijk goed te behandelen. Bij een te late diagnose kan de infectie in voor antibiotica moeilijk bereikbare lichaamsdelen gaan zitten. De infectie wordt dan chronisch of kan voor jaren in rust blijven liggen. Dus heb je een tekenbeet, of je nu wel of niet de EM (Erythema migrans; rode vlek) hebt, ga naar de huisarts en laat je behandelen. Twijfel niet.

Chronische Lyme behandelen is niet eenvoudig. Het is een langdurig en complex proces en vaak weet je niet waar te beginnen. Wanneer het vermoeden van chronische lyme bestaat, zijn er een aantal tests die je zou kunnen laten doen.Wanneer je daar geld voor (over) hebt, kan je dat uiteraard doen. Ook een huisarts kan dit testen. Echter is gebleken dat deze testresultaten niet altijd eenduidig en een sluitend zijn.

De beste resultaten worden gekregen door een combinatie van testen te combineren:

  1. Elisa test
  2. Western Blot test
  3. CD57 Count
Let op!
Een negatieve test sluit de ziekte van Lyme niet uit. Ook is een positieve uitslag op zichzelf geen bewijs van de ziekte van Lyme. De resultaten van de testen moeten in combinatie met de andere informatie (ziektegeschiedenis, symptomen, e.d.) beoordeeld worden.

.

Heb je Lyme Disease (ziekte van Lyme)?

Infectie met Borrelia burgdorferi is tevens geassocieerd met de start van chronische artritis bij de ziekte van Lyme. Ook andere klachten kunnen het gevolg zijn van chronische lyme.

Een overzicht van de mogelijke klachten (©lymenet):

0. Tekenbeet?
1. Uitslag of andere huidafwijkingen ter plaatse van de tekenbeet (zoals een EM)
2. Huiduitslag op andere plaatsen
3. Haaruitval
4. Onverklaarbare temperatuur-verhoging, koorts
5. Onverklaarbare koude rillingen
6. Onverklaarbare transpiratie, nachtelijke zweetaanvallen
7. Ernstige vermoeidheid (vgl CVS)
8. Frequente infecties (o.a. sinusitis, luchtweginfecties)
9. Klierzwelling (hals, oksels, liezen)
10. Pijnlijke keel
11. Kortademigheid, hoesten
12. Toegenomen intolerantie voor alcohol, kater
13. Maagklachten, buikpijn
14. Verlies van eetlust
15. Veranderde stoelgang (obstipatie, diarree)
16. Onverklaarbare gewichtsverandering > 3 kg
17. Hartkloppingen , overslaan van het hart
18. Pijn in de borstkas, ribben
19. Pijn en/ of zwelling in gewrichten
20. Pijn in (aanhechting van) spieren en pezen (vgl fibromyalgie)
21. Stijfheid in de nek, kraken van de nek
22. Stijfheid van gewrichten en/of rug
23. Hoofdpijn
24. Tintelingen, dove plekken, plaatselijk branderige of stekende pijn
25. Spiertrekkingen in het gezicht of elders
26. Spierkrampen, restless legs
27. Onverklaarbaar trillen of schokken
28. Halfzijdige gezichtsverlamming (Bell’se parese)
29. Zwelling rond de ogen
30. Dubbelzien, tunnelzien, moeite met scherp zien
31. Overgevoeligheid voor licht
32. Pijn of jeuk in oren
33. Oorsuizen, zoemen of fluiten
34. Overgevoeligheid voor geluiden
35. Duizeligheid, evenwichtstoornis, toegenomen reisziekte
36. Licht in het hoofd, problemen met staan/ lopen
37. Stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, woede-uitbarstingen
38. Somberheid en/of angstigheid, piekeren
39. Problemen met slapen (te weinig, te veel), vermoeid wakker
40. Verwardheid, moeite een gedachtespoor vast te houden
41. Moeite met concentratie, nieuwe informatie begrijpen, begrijpend lezen
42. Vergeetachtigheid, slecht korte-termijn geheugen
43. Oriëntatie problemen (verdwalen, dingen kwijt raken)
44. Problemen met spreken (woorden vinden, verkeerde woorden zeggen, stotteren, slecht articuleren)
45. Geïrriteerde blaas, niet kunnen ophouden van urine of juist moeilijk kunnen plassen.
46. Seksuele functiestoornis, verminderde zin in seks
47. Pijn in de onderbuik
48. Alleen mannen: Pijn in de zaadballen
49. Alleen vrouwen: Melkuitvloed uit de borst (galactorrhea)
50. Alleen vrouwen: Onverklaarde onregelmatige menstruatie

Heb je een vermoeden, kan je ook de vragenlijst op deze site nog invullen.

Behandeling

Een behandeling van lyme begint bij het inlezen. Het is belangrijk dat je jezelf en de aandoening beter leert kennen, zodat je ook herkent wanneer de lyme actief is. Bovendien is bewustwording onderdeel van het proces omdat een lichaam dat in balans is, beter de immuunfunctie aanstuurt en weerbaarder is.

Vervolgens zullen we de belangrijkste klachten beter in beeld brengen en ook het stadium van belasting (in welke mate).
We start een proces dat bestaat uit het herstel van energie (als dat al in het begin al gaat), het remmen van ontstekingen, het op gang brengen van de ontgifting, het versterken van het immuunsysteem en dan eventueel nog aandacht besteden aan de Lyme. Het aanvallen van de lyme heeft weinig zin in de chronische fase. Aangezien deze zich terugtrekt in de weefsels het lichaam de behandeling (en de afvalstoffen verwerking) vaak al helemaal niet aankan.

Lyme en HPU

Mensen met chronische Lyme blijken vaak ook HPU te hebben. Het is om die reden dat deze mensen ook baat kunnen hebben bij HPU therapie. Dr. Klinghardt uit Kirkland vond dat 80% van zijn chronische Lyme patiënten ook HPU had. Een artikel van hem over dit onderwerp staat in de literatuurlijst onder aan deze pagina. De behandeling van Lyme heeft vaak meer succes, wanneer eerst HPU wordt behandeld. Het lichaam is dan beter in staat om schimmels, parasieten en zelfs zware metalen weer op te ruimen.

Hiervoor zijn adequate niveau’s nodig van zink, biotine, mangaan en vitamine B6 en arachidonzuur; stoffen die een groot aantal lichamelijke processen ondersteunen (Forsgren S. KPU/HPU: www.publichealthalert.org)

Tips

Met Lyme leven is een uitdaging. Helemaal genezen lukt niet meer met chronische lyme; het blijft sluimerend aanwezig. Je kunt echter wel goed met Lyme leven, echter zul je dan heel erg goed op je leefstijl moeten letten. Elk signaal kan beteken dat de lyme weer de kop op steekt. Zeker in perioden van stress is dit een extra uitdaging. :

Denk aan de volgende leefstijltips:

  • Zorg voor rust en evenwicht in je lichaam (zie aandoening Stress & Burnout)
  • Kies voor een uitgebalanceerd voedingspatroon dat past bij jou (wees voorzichtig met suiker, zuivel (kaas en melk), koffie, bepaalde E-nummers, en gluten)
  • Ga na voor jezelf of er misschien ook sprake is van HPU als onderliggende aandoening. Of laat dit testen.
  • Controleer (laat controleren) of de ontgifting nog werkt en of er gifstoffen belasting is (en in welke mate).
  • Beweeg voldoende, maar niet ontzettend intensief
  • Ontwikkel je bewustzijn. Het helpt je op alle fronten.
  • Zorg voor suppletie op maat met aandacht voor bovenstaande aspecten.

Boeken tips:

  • Ankertjes 349 – Lyme, natuurlijk genezen, Willem Jacobs
  • Lyme te Lijf, Inge van Ulden
  • KPU en HPU bij LYME, door Dr. Klinghardt; hier downloaden
  • Over lyme, een artikel in VNT nieuws; De ziekte van Lyme
  • Overige literatuur en artikelen op te vragen (ook in te zien).
  • Zie ook de website: www.lymenet.nl

 

Herken jij dit en wil jij graag hulp? Er is een vragenlijst beschikbaar om beter te kunnen inschatten of je klachten kunnen voortkomen uit Chronische Lyme.  Wacht dan niet langer en maak een afspraak.

[mk_custom_sidebar sidebar=”sidebar-18″]
[mk_page_section border_color=”#ffffff” bg_color=”#ffffff” sidebar=”sidebar-1″]
[mk_social_networks size=”x-large” style=”circle” icon_color=”#de3185″ icon_hover_color=”#482a7e” align=”center” facebook=”https://www.facebook.com/LeefstijlPraktijk/” twitter=”https://twitter.com/leefstylist” pinterest=”https://www.pinterest.com/lspraktijk/” linkedin=”https://www.linkedin.com/in/angelareuverkamphuis” youtube=”https://www.youtube.com/user/beleefnu”]
[/mk_page_section]