KUNDALINI YOGA

Kundalini Yoga is de yoga van de (shakti) energie

Kundalini Yoga is een yogavorm, waarbij je energie vrijmaakt in het lichaam door het actief openen van de chakra’s. Chakra’s kunnen omschreven worden als verschillende energie-centrales (wielen of distributie centra) in het lichaam die belangrijk zijn voor een goede balans van energiestromen in je lichaam en daarmee ook voor een gezond lichaam en ook heldere geest.

Yogi Bhajan (in 1929 geboren in India) heeft de westerse wereld kennis laten maken met Kundalini Yoga. De reden dat deze vorm van yoga pas zo laat de wereld over ging was vanwege een eeuwenoude geheimhoudingsplicht. Yogi Bhajan besloot om deze kennis toch te delen, en daardoor kunnen wij nu deze kennis met jou delen.

Waarom is Kundalini Yoga zo bijzonder?

Kundalini Yoga is bijzonder, omdat het een yogavorm is die direct energie levert. Kundalini Yoga maakt gebruik van vele ademtechnieken, mantra’s en meditatievormen. Dit maakt Kundalini Yoga tot een erg veelzijdige yogavorm.

Zeker wanneer je je ook spiritueel wilt ontwikkelen, geeft de Kundalini daarin de beschikking over een soort snelweg, waar de andere vormen meer de landelijke route nemen.

Kan ik dan wel meteen starten met Kundalini Yoga?

Dit ligt aan je huidige niveau van Yoga. Als je net begint met Yoga raden we je aan om onder goede begeleiding met Kundalini Yoga te beginnen. Kundalini Yoga is een meer gevorderde vorm van yoga. Voor beginnende Yogi is het verstandig om eerst een basisvorm van yoga onder de knie te krijgen zoals de Hatha Yoga. Later zou je dan eventueel verder kunnen gaan met Kundalini Yoga.

Omdat Kundalini Yoga veel werkt met het openen van Chakra’s, is het niet handig om hier op eigen houtje mee te gaan experimenteren. Zorg voor goede begeleiding. Deze vorm van Yoga is tenslotte niet voor niets zo lang geheim gehouden.

Voor wie is Kundalini Yoga dus geschikt?

Kundalini Yoga is met name geschikt voor de mensen die al wat langer Yoga beoefenen en die verdieping zoeken in de Yoga. Ook voor mensen die gestart zijn met yoga en geraakt worden in hun ziel. Zij voelen zelf of dit een yogavorm is, die ze willen beoefenen. Het is prima mogelijk om dan een doorstart te maken richting Kundalini. Binnen deze vorm van Yoga wordt veel aandacht besteed aan ademhaling, meditatie en de Chakra’s. Hierdoor komen de Yogi in een verder gevorderd stadium van de Yoga, wat een leuke uitdaging kan zijn. Daarnaast is Kundalini Yoga ook bijzonder geschikt voor gevorderde yogi die op korte termijn meer energie willen ervaren.

Chakra’s en Kundalini Yoga

In de wervelkolom bevindt zich het centrale zenuwstelsel van de mens, waar veel energie door getransporteerd wordt in zenuwbanen. Alle Chakra’s bevinden zich dus rondom de wervelkolom. Kundalini Yoga zorgt ervoor dat de Chakra’s met behulp van oefeningen geopend worden. Daardoor komt er veel energie vrij in het zenuwstelsel. Je voelt je hierdoor fit en energiek!

 

Chakra’s en de bewustzijnscentra

Een chakra vertegenwoordigt tevens een bewustzijnscentrum. Er zijn 7 hoofdschakra’s, waarbij de lagere chakra’s dichter bij de materie staan en de hogere wat ijlere energie verdelen. Naarmate de hogere chakra’s beter stromen, ontstaat er tevens meer belangstelling voor spiritualiteit. Daarvoor is het nodig dat eerste de onderste chakra’s open zijn (niet geblokkeerd) en beheerst worden.

Kundalini energie

Kundalini energie is een bijzondere vorm van energie. Deze energie wordt namelijk op een directe wijze vrijgegeven in het lichaam. Wanneer een chakra zichzelf geopend heeft wordt de energie via het zenuwstelsel door het lichaam geleid, deze “spontane energie” is direct voelbaar. Het is energie die vrijkomt bij het openen van je Chakra’s. Het vrijkomen van Kundalini energie vindt plaats door speciale oefeningen te doen. Deze oefeningen zijn kenmerkend voor Kundalini yoga.

Het ervaren van de Kundalini energie vraagt geduld, hoewel dit misschien tegenstrijdig klinkt met de “spontane energie ervaring”. De reden hiervoor is namelijk dat Kundalini energie alleen op een goede manier kan vrijkomen wanneer de Chakra’s zich op een juiste manier geopend hebben. Een goede opening van je Chakra’s is voor beginnende Yogi helaas wat lastiger, het vraagt veel ervaring met Yoga om dit op een juiste manier te doen. Kundalini Yoga is dan ook niet heel erg geschikt voor beginners binnen de Yoga. Wanneer je hier over twijfelt, volg dan eerst een aantal Hatha Yoga lessen.

De les

De structuur van de les

De oefeningen in de les zijn gebaseerd op de leer van Yogi Bhajan en is niet bedoeld voor volledig vrije interpretatie. Daardoor kent de les een vaste structuur die wordt ingevuld door de docent.  Je kunt het zien als recepten in een kookboek. Wil je het gerecht optimaal bereiden, houd je je aan het recept van de kok (deskundige).

De les is opgebouwd uit voorbereidende oefeningen (warming up), een kriya, een meditatie en een ontspanning. In de les is ruimte voor mantra’s en mudra’s, die de meditaties of de oefeningen ondersteunen. Elke les wordt gestart met een mantra en geëindigd met een mantra.

Wat is een kriya?

Een kriya is een serie oefeningen, die in een vaste volgorde en in een vast aantal of bepaalde tijd gedaan wordt. Deze oefeningen zijn soms asana’s, pranayama’s, meditaties, mudra’s en/of mantra’s. Ook in combinatie.

De kriya zelf heeft een thema of bepaalde doel. Je kunt dus een kriya beoefenen voor creativiteit, voor uitbalanceren van de vayu’s, voor het ego, etc. Er zijn een groot aantal kriya’s.

Kleding en materialen

Waar de Hatha yoga vooral makkelijk zittende kleding kiest, wordt in de Kundalini yoga aangedrongen om witte kleding te dragen. Vooral omdat dit de aura (je energieveld) meer ruimte geeft. Ook is er aandacht voor de energie rondom het hoofd (m.n. de kruin, het 7e chakra). Daarvoor wordt geadviseerd om een witte hoofdband of tulband aan te leggen.

Verder is het handig om een yogamat te gebruiken voor de zittende oefeningen en meditaties, vaak wordt een schapevacht of ander natuurlijk materiaal gebruikt. Ook een meditatie kussen en een deken voor de ontspanning is handig om te hebben. Een omslagdoek (of vest) om warm te blijven tijdens meditatie of ontspanning is ook prettig.

 

Docent: Angela.
Zie agenda voor de tijdstippen.

 

Lijkt dit je wat en wil jij graag meer informatie?
Informeer naar de mogelijkheden in de Leefstijlpraktijk of, misschien sneller nog, maak een afspraak: info@leefstijlpraktijk.nl of bel 06-51250804