Hatha Yoga

[mk_image src=”https://www.leefstijlpraktijk.nl/wp-content/uploads/2017/12/yoga_banner.jpg” image_width=”1920″ image_height=”300″]
[mk_fancy_title tag_name=”h1″ color=”#de3185″ size=”22″ font_weight=”bold” font_family=”Open+Sans” font_type=”google”]HATHA YOGA [/mk_fancy_title]
Hatha Yoga is de yoga van de adem

Hatha Yoga is een vorm van yoga, die meestal bedoeld wordt, wanneer men in het Westen over yoga spreekt. “Hatha” is Sanskriet en bestaat uit “ha” (zon) en “tha” (maan), wat verwijst naar de balans tussen het mannelijke aspect in de mens, en het vrouwelijke. “Yoga” betekent juk (waarmee water gehaald werd) en hiermee wordt bedoeld het in evenwicht brengen en houden, (beheersen), het verenigen van de beide energieën.

Hatha yoga bestaat (in het Westen) meestal uit voornamelijk lichamelijke oefeningen. Ook wordt aandacht besteed aan de adem, door middel van “pranayama”. Pranayama zijn ademhalingstechnieken (oefeningen). De adem, welke de drager is van prana, de universele levens energie, komt in vele oefeningen terug. De oefeningen zijn voornamelijk niet-beweeglijk, maar kunnen dynamisch of statisch karakter hebben. Slechts af en toe wordt gebruik gemaakt van series, zoals bijvoorbeeld de Zonnegroet.

In zijn oorspronkelijke context gaat Hatha Yoga het om meer dan alleen de puur fysieke aspecten, als kracht, souplesse, gezondheid, en welbevinden en is het een zoektocht naar de vereniging van energieën binnen in de mens, om zo te komen tot volledig bewustzijn. Zoals elke vorm van yoga.

De setting van de lessen is rustig, maar krachtig. De adem speelt een belangrijke rol in het loslaten van spanning in het lichaam maar ook in een betere verdeling van de energie. Het evenwicht wordt in elke houding gezocht tussen spanning en inspanning, tussen kracht en soeplesse, tussen links en rechts, tussen verstand en gevoel.

In de lessen is de opbouw gebaseerd op chakra psychologie als basis voor de keuze van de asana’s (houdingen). Een vloeiende en rustige overloop in de houdingen en is er tijd voor stil staan en ervaren. De houdingen zelf bestaan uit een variatie van staande, zittende en liggende oefeningen, voorover buigingen, achterover buigingen, torsies, ademoefeningen en pranayama (beperkt), meditaties en ontspanningsoefeningen.

Het resultaat is een thuis komen in je Zelf. Hierdoor krijg je meer grip op het lichaam en op het leven. Gezondheid, rust in het hoofd, beter slapen, loslaten, grenzen bewaken en bewust keuzes maken in het leven maakt de weg vrij naar het leven genieten als een levenskunst.

Synergetisch met de Hatha Yoga is het bijzonder goed te combineren/versterken met Yoga Nidra, Meditatie, Mindfulness, Ontgifting of korte cursussen/workshops, zoals de Lichtmeditatie.

Deze Hatha Yoga les staat momenteel meerdere keren per week op het rooster en zijn geschikt voor iedereen die niet ernstig ziek of beperkt is, ook voor beginners. Voor mensen met een handicap, ouderen of mensen die anderszins beperkt zijn in bewegingen is er stoel yoga. Wilt u meer persoonlijke begeleiding is er yoga therapie.

Docent: Angela.
Zie agenda voor de tijdstippen.

Lijkt dit je wat en wil jij graag meer informatie?
Informeer naar de mogelijkheden in de Leefstijlpraktijk of, misschien sneller nog, maak een afspraak: info@leefstijlpraktijk.nl of bel 06-51250804

[mk_custom_sidebar sidebar=”sidebar-18″]
[mk_page_section border_color=”#ffffff” bg_color=”#ffffff” sidebar=”sidebar-1″]
[mk_social_networks size=”x-large” style=”circle” icon_color=”#de3185″ icon_hover_color=”#482a7e” align=”center” facebook=”https://www.facebook.com/LeefstijlPraktijk/” twitter=”https://twitter.com/leefstylist” pinterest=”https://www.pinterest.com/lspraktijk/” linkedin=”https://www.linkedin.com/in/angelareuverkamphuis” youtube=”https://www.youtube.com/user/beleefnu”]
[/mk_page_section]